About Image

Колумни

Почетна / Колумни

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Burnout: Невидливата борба на младите во свет со брзо темпо

Во последната деценија, се повеќе се промовира забрзаниот начин на живот, кој што е резултат на модерното капиталистичко општество. За да функционираме во ова општество, принудени сме да го следиме овој тренд на живеење и честопати и непосакувано да потпаѓаме под социјалните притисоци. Ова ни носи низа предизвици и проблеми кои што, со текот на […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Младината на Северна Македонија: Прифаќање на можностите надвор од државните граници

Во шепотите на древните камења и избледените одекнувања од нашата држава, се крие трогателен наратив  – кој резонира со аспирациите и борбите на младината. Тоа е приказната на заминувањето, каде што младите се соочуваат со тивкиот егзодус на подобрите можности во странство.  Ова ја одразува подлабоката борба на младите – онаа која повикува на колективна […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Навигација низ минското поле: уметноста на дебатата во поларизираните општества

Живееме во ера на историски, невидени нивоа на политичка поларизација и партиска поделеност. На „вистината“ не може да и се верува. „Фактите“ се селективно презентирани, а идеите се сметаат за „премногу опасни“ за да се прикажат. Во денешните поларизирани општества, вклучувањето во дебата често може да се чувствува како да се движите низ минско поле. […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Родови стереотипи според професијата – постојат ли машки и женски професии?

Би поставила едно горливо прашање, а тоа е: “Кога ќе ги погледнеме нашите раце, дали кај жената се појавува слика на сунѓер за миење садови или кај мажот слика од алат?” Кога луѓето се раѓааат со одредени биолошки и физиолошки карактеристики, тоа не ја одредува можноста за подобро чистење во домот или подобро сервисирање на […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Предрасудите на заедницата кон децата згрижени во Мали групни домови

Оваа колумна ја пишувам како активист кој повеќе од две децении работи со деца згрижени во установи по било кој основ. Дел од нив се без родители и родителска грижа, дел со воспитно – социјални проблеми, а дел се во конфликт со законот. Имав можност да бидам директен учесник во процесот на Деинституционализација – потребата […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Со подигнување на свеста до одговорност преку Сеопфатно Сексуално едуцирање

Ова не е првата, ниту пак ќе биде последна колумна во која ќе прочитате дека Сексуалното Образование се уште е табу тема во Македонија и покрај долгогодишните активности и напори на Х.Е.Р.А во имплементирање на овој тип на едукација во склоп на формалното образование во училиштата. Тука не станува збор само за кампањи кои ги […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Инклузија – сплотеност и прифаќaње

Инклузија – сплотеност и прифаќње Живот без предрасуди, прифаќање на различностите и стремеж кон посреќно утре. Инклузијата значи вистинска прифатеност на секој, позитивна емоционална клима и чувство на припадност. Детството е клучен период за учење на важноста на разликите и за создавање ставови кои покажуваат почит кон различноста. Во тие години треба да им се […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Зошто во недела ќе излезам да гласам?!

Веќе со месеци трае политичката кампања за локалните избори во државата и сме сведоци на најразлични ветувања, препукувања и по некоја анкета пласирана од некој од различните табори.   Да бидам искрен, како некој кој што “живее“ за избори и изборни кампањи воопшто не сум активен овој изборен циклус и не сум во тек со […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Улогата на младинските работници во поддршка на личниот и социјалниот развој на младите 

Пред да се осврнеме на улогата на младинските работници во поддршка на личниот и социјалниот развој на младите, збор-два за тоа што претставува младинската работа.  Согласно Законот за младинско учество и младински политики, младинската работа претставува „организиран и систематски процес на едукација и поддршка на автентичниот развој на младите со цел остварување на нивниот целокупен […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Емпатијата во активизмот за ЛГБТИ права и еднаквост

Кога размислував за што да пишувам во колумнава, размислував каков ефект, какво влијание би сакал да има читањето на колумнава, и кон какви чекори ќе придонесе истото. Што би било тоа што младите, посебно младите ЛГБТИ+ луѓе во Македонија би ги заинтересирало, и заинтригирало за да го прочитаат текстот, и што би сакале тие да […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Në qoftë se nëna ju thotë se ju do, verifikojeni! // Ако вашата мајка ви каже дека ве сака, проверете го тоа!

Mungesa e edukimit mediatik dhe mendimit kritik virusin korona e shndërron në grip sezonal, Zaevin e bën shqiptar, Maqedoninë e Veriut e ndanë në katër pjesë ndërsa shumë persona të gjallë i shtyn në varr. Se sa problematike janë këta të fundit dhe si mund të ndikojnë ata në jetët tona, u vërtetua dy vitet […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Признавање на средношколците како посебна група: чекор кон зголемување на нивните права во училиштето и во општеството

Дефинирање на групата Што значи да се биде средношколец, односно средношколка? Иако прашањето делува едноставно, македонската легислатива ќе ни даде повеќезначен, комплициран одговор. Конвенцијата за правата на детето [1], која Македонија ја има ратификувано, под „дете” подразбира: „човеково суштество кое нема навршено осумнаесет години на животот” (дел 1, член 1). Членот 3 во Законот за […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Право на некорумпирано високо образование

Се мислев долго што да пишувам, да не е некоја тема што е веќе опфатена, да не навлезам во туѓ домен, да бидам конструктивна, и на крај смело одлучив дека ќе пишувам за област во која институциите не нудат доволно механизми за заштита на нашите права, а на хартија ги имаме. Можеби мојот текст нема […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

(Не)можност за младинско учество

“Кога си опкружен со можности, една од најтешките работи е да ги пропуштиш.” – Достоевски   Во ова време на дигитални технологии и динамични општества, ни се нуди широк спектар на можности како да го искористиме нашето време. Понекогаш ни се чини дури и дека имаме избор од премногу можности, а контантно само 24 часа […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Слободата на изразување не е доволна // Liria e të shprehurit nuk është e mjaftueshme

„Филозофите го имаат интерпретирано светот на различни начини, но целта е да го промениме“ – Карл Маркс „Ако гласањето можеше да промени нешто, ќе беше нелегално“ – Ема Голдман Ризикувам да делувам многу претенциозно со тоа што одлучив овој текст да го почнам не со еден, туку со два познати цитати! Сепак, суштината на тоа […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Дијалогот како средство за помирување помеѓу младите // Dialogu si mjet pajtimi ndërmjet të rinjve

На прагот сме на 2021та година, за жал се уште оптеретени со минатото и историјата. Се уште се игра со „националистичката карта“ обидувајки се да разгорат  „старо-нови“ билатерлани конфликти чисто од лукративно побуди играјки си се со иднината на граѓаните особено со на иднаната на младите.  Премолчувањето на секојдневните случувања и неводење сметка за сѐ […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Говорот на омраза не е слобода на говор! // Gjuha e urrejtjes nuk është liria e fjalës!

Првпат во животот учествував на протест против новинарите, во 2006 година, во Скопје, поради објавувањето на карикатурата на пророкот Мухамед првично во дански весник, но и поради тоа што цртежите беа пренесени во некои македонски весници. Тогаш бев средношколец и додека бев во училиште дознав дека група граѓани спонтано се собираат да го изразат своето […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Дали сме слободни? // A jemi të lirë?

Слобода на говорот , Слободно зборување или изразување без цензура и ограничувања, но каде е границата? Да ги поедноставиме работите слободното изразување, не е само зборување туку истото може да биде  и  барање, примање и пренесување на информации или идеи, без оглед на начинот или медиумите кои се употребуваат. Во теоријата првото на слободен говор […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Слободата на изразување низ призмата на еден извидник // Liria e shprehjes nëpërmjet prizmit të një personi që merret me skaut-ing

Извидништвото како слободна зона за изразување Слободата на изразување низ призмата на еден извидник   „Секој има право на слобода на мислење и изразување.“  – стои на почетокот на членот 19 од Универзалната декларација на човековите права, кој се однесува на слободата на изразувањето. Како што е нагласено, тие права се универзални и во ниту […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Слободата на изразување во академската заедница //

Правото на слобода на изразување се јавува во првата генерација на човекови права и како такво е есенцијално во процесот на остварување на останатите права загарантирани во современото демократско општество. Секој поединец во современите системи може да го изрази своето мислење, да прими и да пренесе информации, но, исто така неопходно е да се постават […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Средношколски муабети во време на пандемија // Muhabete të nxënësve të shkollave të mesme në kohë pandemie

Не е нов факт дека пандемија го промени начинот на живот на сите луѓе на планетата, но пандемијата со КОВИД19 најмногу ја погоди токму оваа група на млади, а тоа се средношколците. Исто така, треба да се напомене дека вистински кажано, ситуацијата со средношколците, но и општо младите лица во земјава, не изгледаше најсјајно многу […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Слободата на изразување во „дигиталниот свет“ // Liria e shprehjes në “botën digjitale”

Правото на слободно изразување е суштествена основа на демократското општество. Неможноста на државата ова право да го ограничи, без „оправдана причина“ е показател за степенот на демократската зрелост на едно општество. Правото на слободно изразување е гарантирано со низа меѓународни правни акти, кои нашата земја ги има ратификувано, што значи презела обврска за почитување, гарантирање […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Слобода на говор // Liria e të shprehurit

Колку често се случува да споделите мислење или да дебатирате на одредена актуелна тема?Дали се плашите да го изнесете вашето мислење околу одредена тема ,бидејќи знаете дека вашиот став е поразличен од тој на другите ?Дали знаете до каде се граничи вашата слобода на говор? Што е говор на омраза ?      Слободата на говор […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Европскиот пат во очите на еден французин… // RRUGA EVROPIANE NË SYTË E NJË FRANCEZI…

Кога бев поканет да напишам збор два во оваа колумна првенствено требаше да се осврнам на слободата на говорот. Читајќи по нешто и размислувајќи на таа тема, почувствував потреба да го овозможам увидот до една сериозна лекција од минатото ( со сите сили колку тоа можам да го сторам ) затоа што ја сметам за […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Зошто менторството е важно / Pse mentorimi është i rëndësishëm.

Eкономските и социјалните конструирани разлики влијаат врз социјалната структура на едно општество, особено врз младите. Не може со целост да се тврди дека индивидуализмот целосно влијае врз начинот на кој оформуваме релации, меѓутоа може да се каже дека се наоѓаме во една глобална криза на солидарноста. Структурните предизвици се еден од факторите зашто според последното […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Правото на слободно изразување во форма на активизам / E drejta e shprehjes së lirë në formë të aktivizmit

Правото на слободно изразување е едно од основните човекови права, гарантирано во бројни меѓународни документи, како и Уставот на скоро секоја земја која што себе си се смета за слободна, демократска и ги почитува човековите права. Но, до оние кои очекуваат дека правно ќе се отворат различните аспекти во оваа колумна, ќе морам да ги […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Слободата на изразување како можност за критика / Liria e shprehjes si mundësi për kritikë

За слободата нема кратка, прецизна или сосема концизна дефиниција. Слободата за човекот од секогаш означувала различи нешта. Човекот низ историјата и низ контекстот различно ја поимал и ја дефинирал слободата. Слободата на изразување како важен дел од слободата на човекот се дефинира како можност човекот својата мисла непречено да ја вербализира и да ја материјализира. […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Protesta si instrument i lirisë së shprehjes // Протестот како инструмент на слободата на изразување

Sa herë që vendimet e gabuara ose të nxituara politike i prekin interesat e qytetarëve ngjallet nevoja për reagim publik, për kundërshtim ose për mosbindje ndaj vendimeve të tilla. Kjo, në pak fjalë, është ajo që në gjuhën më popullore quhet protestë. Varësisht nga impakti që vendimi i tillë ka mbi qytetarët, protestat mund të […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Средношколско организирање и учество / Organizimi dhe pjesëmarrja e nxënësve të shkollave të mesme

Средношколско организирање и учество   Средното образование кое е задолжително и загарантирано со Законот за средно образование за сите ученици во Северна Македонија.  Законот ја уредува организацијата, функционирањето и управувањето во средното образование, како дел од системот на воспитанието и образованието, но во истиот отсуствува концептот на средношколско учество и можност за средношколско организирање. Правната […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Социјални мрежи – „Јавната соба“ на интернетот / Rrjete sociale – “Dhoma publike” në internet

„Пристапот до интернет треба да се смета за човеково право и кореспонденцијата преку социјални мрежи мора да биде соодветно заштитена…“ – со овој став, Европската конфедерација на синдикати како замешувач (§107), застанува на страна на младиот работник во случајот Bărbulescu v. Romania и актуелизира една значајна тема во однос на социјалните медиуми и човековите права. […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Разочараност, оптимизам или апатија кај младите? / Dëshpërim, optimizëm ose apati tek të rinjtë?

Младите во јавниот дискурс често се позиционирани како олицетворение на напредокот. Но на страна од ваквата флоскуларна мантра со кратка употребна вредност, отсуствува суштинска дебата за тоа како размислуваат младите, каде припаѓаат и со кои предизвици тие се соочуваат. За жал, и после три децении од независноста, постојат мал број на научни студии кои ни […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Со квалитетна дебата до развој на критичката мисла кај младите / Me dabat cilësor deri në zhvillimin e mendimit kritik tek të rinjtë

Честопати, да седнете на маса со група дебатери изгледа како тениски меч од близу, но со зборови и чувство на неодлучност за тоа дали навистина сакате да го проследите истиот до крај, бидејќи крајот не е на повидок. Додека пак трае мечот, можно е воопшто и да не ја забележите борбата која оди во позадина […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Autoparlanti manual / Мануелен звучник

Sot po dëgjoja një fjalim nga një pesëmbëdhjetë vjeçare që po u bënte kërkesë liderëve botërorë që të mirrnin hapa drejtë ndalimit të ndryshimeve klimatike. Para një viti gjimnazistët amerikan treguan se si të rinjtë mund të mobilizohen rreth një kauze të rëndësishme si kontrolli ndaj përdorimit të armëve. Me metodat e tyre ata treguan […]

Ставови и мислења на експерти кои ќе ги запознаат младите со нивните права и обврски во општеството.

Слободата на изразување како предуслов за развој / Liria e shprehjes si parakuhst për zhvillim

На 22 јуни 1633 година еден од најголемите научници во периодот на ренесансата, Галилео Галилеј, бил осуден за ерес од страна на Инквизицијата. Причината била неговата хелиоцентристичка теорија според која Сонцето е центарот на универзимот, а планетите ротираат околу него.[1][2] Во август 2012 година три членки на рускиот панк-рок бенд „Pussy Riot“ беа осудени за […]